LGS Tercihlerinde Merak Ettikleriniz

Gönüllü Eğitimciler ve Kültür Derneği Başkanı Zafer Başa Liseler Geçiş Sınavı (LGS) adaylarını ve velilerini bilgilendirmek adına açıklama yaptı.

11 Soruda LGS Tercihleri

Gönüllü Eğitimciler ve Kültür Derneği Başkanı Zafer Başa Liseler Geçiş Sınavı (LGS) adaylarını ve velilerini bilgilendirmek adına açıklama yaptı. BAŞA ‘’Tercih sürecinde mutlaka tercih uzmanlarından yardım alınması gerektiğini vurguladı. Tercih sürecinde öğrencilerimize ve velilerimize milli eğitim ve özel okullarımız profesyonel hizmet vermektedir. Bu hususta velilerimiz mutlaka tercih sürecine zaman ayırarak okullardan destek almalarını ve son günlere bırakmamalarını umut ederim’’ dedi.

Gönüllü Eğitimciler ve Kültür Derneği Başkanı Zafer Başa LGS tercihlerinde velilerin ve öğrencilerin merak ettikleri soruları LGS tercih kılavuzu ışığında yanıtladı.

1) Hangi öğrenciler LGS tercihi yapabilir?

Cevap: 8’inci sınıfı başarıyla tamamlayan veya mezun durumda olan öğrenciler.

2)  LGS tercih işlemlerini nereden yapabilir?

Cevap: https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya tüm ortaokul müdürlüklerinden yapabilirsiniz.

3) Tercihler öğrencinin öğrenim gördüğü ortaokul müdürlüğüne onaylatmak zorunda mı?

Cevap:  Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine tercih süresi içerisinde onaylatmalıdır.

 

4) Liselere geçiş sınavına girmedim (LGS) tercih yapabilir mi?

Cevap: 8’inci sınıfı tamamlayan tüm öğrenciler tercih yapabilirler.

 

5) Özel Okula kesin kayıt yaptıran veya özel yetenek sınavı ile kayıt alan okullardan (Spor Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi Vb.)  birinin sınavına katılan ve kazanarak kesin kayıt yaptıran tercih yapabilir mi?

Cevap: Özel okula kesin kayıt yaptıran ve Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt yaptıran öğrenciler LGS tercihi yapamaz.

6) e-okul tercih işlemlerinde öncelik sıralaması nasıl ve kaç okul tercih edebilir?

Cevap:

Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar              : 5 Tane (Adrese Dayalı).

Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar                     : 5 Tane (LGS Puanına Göre).

Pansiyonlu Okullar                                                : 5 Tane,

Olmak üzere toplamda 3 grupta en fazla 15 okul tercih edebilirsiniz. Liselere geçiş sınavına katılmayan öğrenciler Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okulları tercih edemeyeceklerinden dolayı en fazla 10 tercihte bulunabilirler.

7) Tercih işlemlerindeki her grubun okul türü nasıl olmalıdır?

Cevap: Tercih ettiğiniz okul türlerinden en fazla 3 tane aynı okul türünden olabilir. Örneğin 5 tercihten en fazla 3 Anadolu Lisesi 1 Meslek Lisesi 1 İmam Hatip Lisesi olabilir.

8) Tercih gruplarındaki 5 tercihi tamamlamak zorunda mıyım?

Cevap: Tüm tercih gruplarının tamamını yapmayabilir. Tercih sayısı isteğe bağlıdır. Örneğin 5 tercihten 3 tanesini yapıp bırakabilir.

9) Yerel yerleştirme ile  (adrese dayalı) öğrenci alan okulların tercilerinde ikamet ettiğim bölgedeki okullar dışında tercih yapabilir mi?

Cevap: Evet tercih edebilirsiniz. Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okulların tercih ekranında:

Yeşil renk, “Kayıt Alanındaöğrenci için ikamet adresinin bulunduğu Kayıt Alanında yer alan okulları belirtir.

Mavi renk, “Komşu Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresine göre Komşu Kayıt Alanında yer alanlar okulları belirtir.

Kırmızı renk, “Diğer” ise öğrenci için ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanında ve Komşu Kayıt Alanında olmayan il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtir.

10) Tercih döneminde tercih yapmayan öğrencilerin durumu ne olacak?

Cevap: Tercih döneminde tercih yapmayan öğrencilerin kayıtları AÇIK ÖĞRETİM kurumlarına aktarılacaktır.

11) Yerel yerleştirme ile  (adrese dayalı) öğrenci alan okullar öğrenci alırken değerlendirme kriteri nasıl olacak?

Cevap: Adrese dayalı yerleştirme tercihlerinde öğrencileri değerlendirirlerken öncelik sırasına göre:

I)Öğrenim gördüğü okulda bulunduğu dönem sayısı fazla olanlar diğer öğrencilere göre daha avantajlıdır.

II)Öğrencilerin yerleşim yerlerindeki okulları tercih edenler diğer öğrencilere göre daha avantajlıdır.(Zorunlu hallerde okul müdürlüğüne durumlarını belgelemeleri halinde puan kaybına uğramazlar).

III)6-7-8.Sınıf Ortaokul puan ortalaması yüksek olanlar diğer öğrencilere göre daha avantajlıdır. (Puan dilimleri:100-80/ 79,9-60/60 Puanın altında kalanlar).

IV)Okul devamsızlıkları az olan öğrenciler diğer öğrencilere göre daha avantajlıdır. (Devamsızlık Aralığı: 0-5/ 5,5-15 /15,5-20/ 20 Gün ve üstü). Yaşları küçük olan öğrenciler diğer öğrencilere göre daha avantajlıdır.


Kaynak:http://www.haberma.com/11-soruda-lgs-tercihleri-n198274/
365 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Takvim
Anlaşmalı Kırtasiye


Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar6.80906.8363
Euro7.57177.6021